Roosendaalseweg 121 - Bakhuis

Gedurende lange periode is het bakhuis bewoond door verschillende gezinnen. Sommige voor kortere tijd en anderen weer langer. We geven een korte beschrijving er van.

Jannes en Jannetje
De eerste bewoners van het bakhuis zijn Jannes van de Hoorn en Jannetje Eversen. Hij is geboren in de buurtschap Koudhoorn op 13-10-1817 als zoon van Teunis Wolbertsen van de Hoorn en Aartje Doppenberg. Jannes en Jannetje trouwen op 21 december 1844. Hij is dan 27 jaar en zij is 20 jaar.

De tweede bewoners zijn Rikkert van Stormbroek en Gijsje Jacobsen. Hij is geboren in het jaar 1827 in de buurt van Bijsteren, zijn ouders zijn Jan van Stormbroek en Rikje van de Brink. Gijsje is geboren in Huinen als dochter van Jan Jacobsen en Emmetje Lubbers van Beek. Zij trouwen in 1856. Uit hun huwelijk worden zes kinderen geboren: Rikje, Jan, Johannes, Emmetje, en Maria. Waar de kinderen geboren zijn weten we niet. Zij wonen in ieder geval in het bakhuis in de jaren 1860 tot 1877.

De derde bewoners zijn Willem Dokter en zijn vrouw Trientje van Beek. Zij zijn getrouwd in 1866. Willem komt uit Hoef en is daar geboren als zoon van Teunis Dokter en Hendrikje van ’t Net. Ze hadden vijf kinderen waarvan de eerste twee vroeg zijn overleden. Voordat ze in het bakhuis trekken, vertoefden ze ergens in Stenenkamer. Ze hebben maar korte tijd in het bakhuis gewoond.

De vierde bewoners zijn Berend van ’t Veld en Bartje van Loozenoord. Ze komen beide van geboorte uit Ermelo. Mogelijk is Bartje een zuster van Eibertje die op ditzelfde adres in de boerderij woont en getrouwd is met Jannes van de Bosch. Voordat ze in het bakhuis komen te wonen woonden ze op E67, een heel eind uit de buurtvan dit bakhuis dat het nummer 1a heeft. Ze hebben vier kinderen: Teunis, Hendrikje, Nui en Teuntje. Ze zijn niet erg honkvast want korte tijd later wonen ze in de Pannenkeet (zie Oude Nijkerkerweg 26). Ook daar wonen ze maar kort. Hun vaste stek vinden ze aan de Oude Nijkerkerweg, waar nu nog de familie van ’t Veld woont.

De vijfde bewoners zijn Maas Teunissen en Gerritje Dekker. In 1874 trouwen ze en komen dan in het bakhuis wonen. Hun eerste zoon Jan wordt daar geboren op 3 mei 1874. een jaar later wonen ze in Halvinkhuizen. Ze krijgen nog zes kinderen.

De zesde bewoners is Aart van Boeschoten die in 1877 getrouwd is met Harmpje van de Hoorn. Zij is mogelijk een dochter van Jannes van de Hoorn die als 1e bewoner van het bakhuis vermeld is. In het bakhuis wordt hun eerste kind Teuntje geboren. Daarna verhuizen ze naar E15, een woning aan de Oude Nijkerkerweg waar hun tweede dochter Jannetje wordt geboren.

Als zevende bewoners komen we Cornelis Termaat en Jannetje Teunissen tegen. Zij wonen maar kort in het bakhuis. In 1879 treffen we ze in de buurt Hell, waar hun zeven kinderen worden geboren: Jannetje, Gerrit, Teunisje, Hendrik, Beertje, Jan en Heintje.

De laatste bewoners van het bakhuis van het bakhuis zijn waarschijnlijk Elbert uit ’t Bosch en Jacobje Meeboer geweest. Ze zijn voor of in 1879 getrouwd. Als ze hier komen wonen hebben ze al drie kinderen: Hendrik, Grietje en Jan. In het bakhuis wordt op 24 mei 1885 een zoon geboren die zij Hendrik noemen. Hun oudste zoon die ook Hendrik heette is vermoedelijk heel jong overleden. Een jaar later zijn ze al weer vertrokken. Ze hebben in totaal acht kinderen gehad. Als dit gezin vertrokken is wordt het bakhuis in gebruik genomen door de bewoners van de boerderij, Jannes van de Bosch en Eibertje van Loozenoord.

Roosendaalseweg 121 Anno 2001