Heischoterweg 12

 Het perceel grond waar het huis van Heischoterweg 12 op staat was in de negentiende eeuw nog heidegrond. In het begin van de twintigste eeuw is dat nog steeds zo, maar nu niet meer in bezit van het maalschap Huinerbroek, maar van Giesbert Kieft. Hij woonde op de boerderij wat nu Heischoterweg 9 is. In 1909 wordt perceel F1343, groot 1.60.72 ha, verkocht in twee delen, onderscheiden als oostelijk en westelijk gedeelte. Het westelijk gedeelte wordt dan gekocht door Steven van de Pol voor 355 gulden. Nu is dat gedeelte eigendom van H. van de Koot. Het oostelijke gedeelte wordt in 1909 gekocht door Jan van Dam en betaalt daar 500 gulden voor. Later is dit gekocht door Gerrit Hubertse, die in Huinerwal altijd Gaart van Kees genoemd werd. Hij was een zoon van Cornelis Hubertse en Klaasje van de Velde en geboren in 'de Pannenkeet'.

Gaart van Kees trouwt op 4 oktober 1819 met Fenneke van Ouwendorp die in Apeldoorn geboren is op 7 oktober 1874. Waar zij gewoond hebben is niet bekend. Zeven maanden na het huwelijk overlijdt Fenneke. Daarna trouwt hij met Neeltje Knoppersen, geboren op Volenbeek op 12 september 1873. Haar ouders zijn Jacob Knoppersen en Neeltje Doppenberg. Als Gerrit en Neeltje trouwen heeft Neeltje al een dochter (veurkind) die ook de naam Neeltje draagt. Zij krijgt bij het trouwen ook de achternaam Huijbertse (of Hubertse). Zij trekken bij de ouders van Neeltje in op Volenbeek. In 1922 wordt een zoon geboren, Cornelis, genoemd naar Gerrit z'n vader. Kort na de geboorte van Cornelis verhuizen ze naar Huinerwal. Jonge Neeltje, altijd zus genoemd, blijft nog op Volenbeek. Zoontje Cornelis wordt maar 3 jaar oud, hij overlijdt op 12 februari 1925.

Op Volenbeek staat de tijd ook niet stil. Vader Jacob komt te overlijden en daarna gaan Opoe Neeltje en Zus ook maar naar de Huinerwal. Zoon Jan Knoppersen die dan ruim 50 jaar oud is gaat ook mee. In april 1925 krijgt Gaart van Kees er dus 3 inwoners bij. Opoe Knoppersen is er maar ruim één jaar geweest. In de meimaand van 1926 is ze overleden. Zoon Jan vertelde me (toen ik nog een schooljongen was) over de tijd dat hij op Volenbeek woonde en dat de ratten 's nachts in de bedstee zaten. Jonge Neeltje (Zus) gaat in 1927 trouwen met Willem Kouswijk en wonen in Halvinkhuizen. Ome Jan gaat met hen mee. Zo zijn Gerrit en Neeltje weer alleen. Later heeft Gerrit's moeder nog een aantal jaren ingewoond. Zij is in 1930 vertrokken naar het Oude Mannen (en vrouwen) huus in Putten, waar nu Elim staat. Ze is dan 68 jaar oud. Gerrit was een rustig en zachtmoedig man, die met veel geduld met Neeltje , die erg zenuwachtig was, wist om te gaan. Neeltje komt te overlijden en Gerrit trouwt voor de 3e keer met Annaatje van Dries. Annaatje was eerder getrouwd met een neef van Gerrit, die ook Gerrit Hubertse heette. Ze woonde aan de Nieuwe Beek. Gerrit trekt bij haar in en verkoopt de boerderij. Het is dan rond de oorlogsjaren.

De koper is Hendrik Pantsier, geboren op de Heetkamp (ook wel eens Hendrik Heetkamp genoemd) en zoon van Gijsbert Pansier en Woutertje de Boer. Hendrik Pansier is getrouwd met Gerritje Aalten uit Bijsteren. Gerritje (Ger) is een dochter van Gerrit Aalten en Gerritje van Heuvelen. Ger komt zo dicht bij haar zus Bets wonen, die getrouwd is met Lammert de Boer. Na acht of negen maanden huwelijk valt Hendrik, waarschijnlijk als gevolg van een hersenbloeding, uit de hooiberg Jarenlang zorgt Ger alleen voor de boerderij en haar zoontje Gijs.

Later trouwt ze met Wolbertus (Bartus) van Dronkelaar, die weduwnaar is en uit Nijkerk komt. Van Dronkelaar breidt het bedrijf verder uit en verbouwt het huis grondig.