Het verdwenen huis (Huinerwal 4)

Het rode puntje in de cirkel is het huis
dat in het begin van de vorige eeuw gesloopt is.

Op een kaart van rond 1912 staat het nog aangegeven. Met een rood stipje. Een huis dicht bij Huinerwal 4 (van de Pol) maar dichter aan de weg dan het huidige woonhuis. Het huis is omstreeks 1860 gebouwd op gehuurde grond. Zeer waarschijnlijk heeft Gijsbert van de Vlag dit gebouwd of laten bouwen. Hij is een zoon van Egbert van de Vlag en geboren in Huinerwal (op Heischoterweg 8) in het 1828. Hij trouwt met Petertje Brantsen, die in Ermelo geboren is. Zij is ongeveer 8 jaar jonger. Gijsbert is niet oud geworden, 45 jaar.

 

 

Dochter Jannetje is ruim 3 jaar oud geworden en overleden in 1868. In dit gezin is ook opgenomen een zoon van Hendrika, die op 14-02-1883 geboren is, en ook de naam Gijsbert van de Vlag draagt. Wouter, de jongste zoon, trouwt in 1895 met Lubbertje Mosterd die dan 19 jaar is. Zij is een dochter van Hendrik Mosterd en Jannetje Hendriks. Dit echtpaar woont ook in dit huis waar hun 4 eerste kinderen zijn geboren.

 

In november 1899 vertrekt dit gezin naar Baarn, waar nog negen kinderen worden geboren.

Op 27 november 1908 wordt een woningonderzoek uitgevoerd door de Gezondheidscommissie te Nijkerk. Petertje Brantsen (Wed. G. van der Vlag) is dan 73 jaar en woont alleen in de woning. Woning is een groot woord, want het is nog geen 15m2 groot. Het bestaat uit 1 vertrek met 1 raam. Het dak is van stroo en zeer vervallen, de zolder is onbegaanbaar en de zijwanden zeer slecht. In de aangebouwde schuur staat een geit. Klik hier voor de vragenlijst Woningonderzoek

De grond waarop de woning staat is vanaf 1872 eigendom van Giesbert Kieft wonend in de boerderij er naast, nu Heischoterweg 9.
In 1909 wordt daar de heleboel verkocht (in delen) en koopt Lammert Dekker deze grond van de erven Giesbert Kieft. De ondergrond van de woning met een stukje tuin is dan met huur bezwaard. De woning wordt in die acte ' het daarop staande getimmer' genoemd.
Letterlijk staat er (klik op het plaatje voor een vergroting) :

 

Familie van der Vlag heeft dus nog recht van huur tot Paschen 1965. Als huur moeten ze tien gulden per jaar betalen.

In 1910 lezen we het volgende in de krant. Petertje Brantsen (Wed. G. van der Vlag) is dan 75 jaar en de helft van haar leven al weduwe, haar jongste zoon Wouter is al bijna 12 jaar de deur uit met zijn gezin. Ze zit alleen en voelt zich niet prettig getuige de geplaatste melding in de krant.

Op advies van de Gezondheidscommissie wordt op 22 oktober 1910 de woning onbewoonbaar verklaard. In de vragenlijst van de Gezondheidscommissie van 27 november 1908 is het adres nog E183. In onderstaande vermelding van oktober 1910 is het inmiddels gewijzigd in E184. Zie ook de lijst van huisnummers op deze site onder Diversen

 Op 22 maart 1911 vertrekt Petertje Brantsen naar Nijkerk en daarna wordt het huis afgebroken. 

De Huinerwal anno 2001