Oude Nijkerkerweg 26

Dit huis is omstreeks 1877 voor zover we kunnen nagaan gebouwd door Hendrik Haverkamp. Hij is geboren in de buurt Hel, in het jaar 1847, als zoon van Jan Haverkamp en Klaasje Willems van Beek. Zijn moeder heeft nadat zijn vader is overleden nog enige tijd in de Pannenkeet gewoond met haar 2 zoons Willem en Wouter. Waar zoon Hendrik toen verbleef blijft voor ons nog een vraag. Hendrik is in 1871 getrouwd met Woutertje van de Bosch. Zij woonde in het verdwenen huis (zie Oude Nijkerkerweg 26 'verdwenen huis'. Zij was een dochter van Evert van de Bosch en Aaltje Evertsen en geboren in 1839. Hendrik en Woutertje hebben een jaar of vijf -zes bij haar ouders ingewoond. Daar zijn ook de eerste drie kinderen geboren. In circa 1878 betrekken zij het nieuwe huis. Daar worden nog twee kinderen geboren zodat hun gezin er als volgt uit ziet:

De volgende bewoner van dit huis is zoon Jan Haverkamp. Hij is in 104 getrouwd met Bartje van Eikenhorst en Aaltje Stoffelsen. Deze woonden aan de Rimpelerweg (nu Rimpelerweg 9, fam. Toes). Daar gaan Jan en Bartje in eerste instantie ook wonen. Er worden twee kinderen geboren. Jan is echter door het overlijden van Bartje al vroeg weduwnaar. Na haar overlijden keert Jan met z'n twee kinderen terug naar het ouderlijk huis. Zijn moeder is dan nog in leven. In het jaar 1916 op 10 maart hertrouwd Jan met Gerritje Schuit, een dochter van Paulus Schuit en Hendrikje Ruiter. Hij is dan 42 en zijn vrouw 32. Uit dit huwelijk wordt nog een zoon geboren die Wouter genoemd wordt. Rond 1930 verhuist dit gezin naar het Huinerbroek. Jan overlijdt daar op 86 jarige leeftijd.

Waarschijnlijk is de boerderij door Jan en Gerritje verkocht aan de oudste broer van Gerritje, Renger Schuit. Hij gaat daar zelf niet wonen, maar zijn zoon Paulus. Paulus Schuit, genoemd naar z'n grootvader, wordt dus de derde bewoner van de boerderij, hij is geboren in het Huinerbroek op 9-1-1902. Paulus trouwt met Elsje Meewis op 26 maart 1926. Elsje (geb. 8-4-1907) is een dochter van Jan Meewis en Lubbertje Schriever. Paulus is poelier, zijn geslachte kippen vent hij uit in Hilversum. Elsje heeft een winkeltje in dit huis. Dat hebben ze vermoedelijk overgenomen van Aalt Geurts die in het Huinerbroek woonde (nu Oude Nijkerkerweg 35)

Renger Schuit en zijn vrouw Heintje

 

 

Na de geboorte van Lena reist Paulus zijn kippetjes achterna en verhuist met zijn gezin naar Hilversum, waar nog twee kinderen geboren worden. (Evert 19-10-1938 en Gerrit 30-4-1942)

Na de verhuizing van Paulus naar Hilversum wordt dit huis bewoond door zijn zuster Aartje Schuit. Zij is geboren in het Huinerbroek op 15 november 1912. Zij trouwt op 30 augustus 1935 met Jacob van de Kamp. Jacob is een zoon van Cil van de Kamp en Willempje Kraaij. Ook zij huren het huis van vader Renger.

Aartje overlijdt op 8 mei 1943. Jacob hertrouwt met zijn nicht Klaasje Brons geboren in het Huinerbroek als dochter van Teunis Brons en Janna Kraai. Uit dit huwelijk wordt een zoon Jacob geboren. Jacob verhuist een stukje verder op (nu Roosendaalseweg 123) waar zijn zoon Jacob nu nog woont.

De volgende huurder is Lammert de Boer, geboren in Huinerwal als zoon van Elbert de Boer en Engeltje Brons. Hij is gehuwd op ...... te Putten met Beertje Aalten op ......... als dochter van Gerrit Aalten en Gerritje van Heuvelen.

In het jaar ..... vertrekt Lammert met zijn gezin naar Heischoterweg 10 waar hij een huis heeft laten bouwen op grond van zijn ouders Hij had het eigenlijk wel willen kopen maar de familie Schuit houdt het liever in bezit. Na het vertrek van Lammert de Boer komt een broer van Paulus de boerderij bewonen. Evert Schuit (geb. 1-12-1908), zoon van Renger Schuit en Heintje Ruiter. Hij trouwt in de oorlog, 18 september 1942 met Hendrikje de Wild. Hendrikje is een dochter van Gerrit de Wild en Gerritje van de Hoorn. Het huwelijk duurt kort, na vier jaar overlijdt Hendrikje. In 1948 (3 maart) hertrouwt Evert met Janna Brons, geboren in het Huinerbroek op 12 augustus 1917. Zij was een dochter van Teunis Brons en Janna Kraaij. Evert heeft een groot deel van zijn leven gewerkt op een eendenslachterij in Harderwijk.Na het overlijden van Evert woont Janna nog jaren alleen. Janna overlijdt in 2000, waarna het huis te koop wordt aangeboden.

 

Via het weggetje naar Oude Nijkerkerweg 26 kon men vroeger door naar Halvinkhuizenbroek. Aan dit weggetje ligt de zogenaamde 'teut van Ties'. Een verhaal apart. Voor twee blauwe zakdoeken gekocht ?